Cum întâmpinăm copilul ca părinți, bunici, medici și educatori (pdf gratuit)

Cu cât reușim să structurăm un mediu mai echilibrat în jurul copilului cu atât ne vom echilibra noi înșine. Părinții au cel mai important rol în educația copilului lor, dar ei pot fi susținuți de o întreagă comunitate de sprijin.

„Cum întâmpinăm copilul ca părinți, bunici, medici și educatori” este o carte publicată la Editura Trei în 2010 și poate fi descărcată aici:

Cum am scris cartea

Pentru creșterea fetelor mele am avut nevoie să mă înțeleg pe mine, să-mi retrăiesc copilăria dintr-o nouă perspectivă (alta decât mi-a oferit-o analiza mea personală).

Mi-am analizat aici gândurile și trăirile și am tezaurizat experiențele cu copiii mei și cu lumea din jur. Am încercat să-mi înțeleg reacțiile și să decodific mesajele venite de la copii și de la comunitatea de sprijin.

Cui îi este adresată cartea

Cartea este scrisă într-un limbaj accesibil tuturor și ilustrată cu numeroase exemple în care sper ca cititorii să se poată regăsi.

Este o lucrare concepută pentru sprijinirea părinților, dar și pentru specialiștii implicați în susținerea mamelor sau în educația copiilor.

Perspectiva lucrării este una psihanalitică.

Ce subiecte am abordat

Am tratat aici mediul în care vine copilul abordând problematica familiei, a lumii medicale și a comunității.

Am vorbit despre educația ca relație, despre iubire și despre agresivitate. Am arătat și explicat unele practici nocive în educație precum condiționare, etichetarea, comparația, ironia și multe altele, sperând că, odată înțelese efectele lor, nu vor mai fi utilizate.

M-am preocupat de relațiile copilului cu lumea, de grădiniță și de școală.

Am făcut o paralelă între psihanaliză și educație pentru a evidenția situațiile traumatice cu care se pot confrunta copiii și pentru a le înțelege strigătele de ajutor. În acest context am vorbit despre depresie, despre, lene, despre dependență, despre timiditate și genialitate. Despre revolte și despre minciună, despre furt și despre duplicitate. Despre panică și despre hiperactivitate, despre spaime și despre izolare.

Am încercat să abordez problematica sarcinii în psihanaliză precum și a diadei mamă-bebeluș. Am vorbit despre adopție, despre avort, despre moartea copilului, despre prematuritate, deficiențe și despre gemeni.

La ce întrebări am încercat să răspund

  • Ce simte mama însărcinată?
  • Cum întâmpină familia copilul nou-născut?
  • Care este importanța medicilor?
  • Ce simte copilul față de frații lui?
  • Care sunt cele mai frecvente greșeli de educație?
  • Cum ne explicăm comportamentele agresive?
  • Cum înțelegem răsfățul, timiditatea, geniul?
  • Cum reacționăm în situații speciale?

Descrierea cărții

Cum întâmpinăm  copilul ca părinţi, bunici, medici şi educatori, autor Speranța Farca,

Editura Trei, București, 2010 ISBN 978-973-707-338-9 (CNCSIS, A2), 426 pagini