Independența copilului

Cartea mea "Independența copilului", tocmai a fost publicată de Editura Humanitas și poate fi găsită în orice librărie. Descrierea editurii o găsiți aici.

Context general

Cel mai mult dintre toate ne sperie propriile noastre frici. Deși multe dintre spaimele noastre sunt intense, ele sunt doar simțite și mai puțin cuvântate. Este ca și cum ne-am teme că orice atenție acordată fricilor ne-ar copleși.

În cărțile mele mi-am propus să arăt cum dezvoltarea noastră și toată existența sunt sprijinite de spaimele noastre care ne ajută să devenim cine suntem. Cu cât spaima este mai mare în parcursul devenirii noastre, cu atât avem mai multă nevoie de relaxarea și de bucuria aduse de joc. Jocul relativizează spaimele, permițându-le transformarea în aptitudini necesare supraviețuirii noastre astfel:      

Angoasa difuză a nou-născutului ne ajută să supraviețuim în situații extreme, bineînțeles, abia după ce ne-am panicat.

Spaima de separare ne învață să iubim, să supraviețuim pierderilor și să devenim independenți - după ce ne-am simțit abandonați, pierduți și dependenți.

Teama de necunoscut ne permite să fim curioși, să fim curajoși, să fim toleranți - după ce ne-am închis în noi înșine, după ce ne-a fost frică și am rejectat tot ce e străin.

Frica de moarte ne face să ne descoperim capacitatea de implicare spirituală în artă, religie, creație de orice fel, să dăm preț nou vieții.

Spaima de a ne pierde integritatea corporală, a forțelor și a capacităților noastre ne ajută să avem grijă de noi înșine și de alții și să ne transformăm neputințele în superputeri - după ce am fost ipohondri și neputincioși.

Tematică

Cartea „Independența copilului” este centrată pe spaima de separare la umbra căreia ne formăm ca oameni liberi, independenți, apți de autogestionare, de autocontrol și de decizii. Devenim capabili să realizăm relații tot mai profunde cu cei din jurul nostru pe măsură ce avem tot mai puțină nevoie de ei.

Calea spre independență se bazează mereu pe opusul său: pe dependența de educatori care ne sprijină și mai apoi pe dependența de proprii noștri copii pe care-i sprijinim. Rolul părinților și al comunității în sprijinirea copilului pentru a face față fricii de separare este deosebit de important. De aceea copiii care nu pot fi crescuți de mamele care i-au născut, au nevoie de cineva care să-i susțină cât mai degrabă.

Calea reală a obținerii independenței presupune numeroase reveniri, stagnări precum și ramificații multiple în toate aspectele personalității noastre permițând achiziția limbajului, a mersului, a controlului sfincterian, a capacității de autohrănire, a posibilității de a stabili relații sociale și afective.

Întrebări centrale

„Independența copilului” se construiește în jurul întrebărilor pe care ni le punem când suntem în situații specifice de confruntare cu frica de separare:  

  • Cum ajunge mama să fie un mediu de supraviețuire pentru copilul ei?
  • Cum sprijinim, prin joc, controlul sfincterian al copilului?
  • Ce semnificații profunde au tulburările alimentare?
  • Ce rol are limba maternă în echilibrul afectiv?
  • Ce înseamnă abandonul?
  • Ce trăiesc părinții adoptivi?
  • Ce mai reprezintă diferența de gen în vremurile noastre?
  • În ce constă rolul civilizator al tatălui?
  • Cum ne influențează societatea în care trăim, comunitatea și grupurile?
  • Cum să ne raportăm la lene, la cumințenie, la hiperactivitate, la lipsa de control?
  • Cum formăm rezistența la frustrare?
  • Ce rol au interdicțiile, impunerile și hotărârile adulților?
  • Cât de serios este jocul pentru formarea unei personalități independente?

Date

În 2014 „Independența copilului” a fost publicată ca e-book pe iTunes.

În 2018, „Independența copilului” a fost publicată la Editura Humanitas în colecția „Parenting” și poate fi găsită în aproape orice librărie.