Cartea mea "Independența copilului", tocmai a fost publicată de Editura Humanitas și poate fi găsită în orice librărie. Descrierea editurii o găsiți aici.


În această carte am încercat evidențierea evoluției copilului de la naștere, până la formarea responsabilității și asumării de sine în condiții de libertate. Este un drum dificil, îndelungat, plin de spaime de abandon și presărat cu reîntoarceri și reveniri.

Repere în jurul cărora se construiește subiectul cărții

„Independența copilului” explică importanța uneia dintre spaimele noastre fundamentale: frica de abandon. În raport cu această spaimă ne constituim capacitatea de a iubi, devotamentul și dăruirea, dar și nevoia de independență și aspirația către libertate.
Cum reușește mama să susțină copilul în acest proces? Ce rol are tatăl în devenirea liberă a copilului său? Care sunt semnificațiile jocului? În ce constă importanța comunității și a grupului?

success in a majestic sunrise by Catalin Grigoriu on 500px.com

Devenirea independentă a copilului

În carte am intenționat evidențierea complexului proces de formare a independenței copilului aducând în discuție teme precum: înțărcarea, abandonul și adopția, controlul sfincterian, mofturile la masă, cuvintele magice, somnul copilului, mama „nobilă” și mama „burgheză”, rolul tatălui, limite și interdicții, importanța terapeutică a jocului.
„Independența copilului” încearcă o sondare a parcursului individualizat al desprinderii copilului de mama sa, care devine model pentru toate separările ulterioare. Separarea de mamă se originează în actul nașterii, începe cu posibilitatea sugarului de a sta puțin singur și se încheie cu capacitatea adultului de a avea grijă de sine și de alții. Independența adultului, chiar dacă este pe deplin câștigată, tot se mai pierde uneori, atunci când iubim, când suntem bolnavi, când femeia este însărcinată sau este mama unui copil mic. Bătrânețea și boala cronică aduc cu sine o regresie ce face să se piardă treptat achizițiile de independență. Prin urmare, spaima de separare este o teamă a copilului mic, dar care ne urmărește întreaga viață. Pentru a ne explica multe din trăirile noastre de adulți ne ajută înțelegerea felului în care copilul se desprinde de mama sa.

A doua carte dintr-o serie de cinci

„Independența copilului” dezvoltă problematica spaimei de separare tratată în capitolul II al cărții mele „Ce trăiește copilul și ce simte mama lui” (Editura Trei, București, 2009). „Independența copilului” este a doua dintr-o serie de cinci cărți referitoare la spaimele fundamentale care ne structurează eul: angoasa primară, spaima de separare, teama de necunoscut, frica de moarte și temerea de pierdere a integrității corporale. În cadrul acestei serii, „Independența copilului” este precedată de cartea „Venirea pe lume a copilului” care descrie configurația angoasei primare.
„Independența copilului” este o scriere izvorâtă din experiențe multiple, dar toate trecute prin filtrul subiectivității proprii. De aceea mi-aș dori să fie citită ca un basm care nu oferă repere, nici sfaturi, care nu pune diagnostice și nu moralizează. Ca și basmul, în unele situații se poate potrivi, în altele nu, dar poate fi un drum împreună cu cititorul în care invit la descoperirea propriilor înțelegeri.