Întrebări despre clasa pregătitoare

Clasa pregătitoare este ceva nou pentru învățământul românesc și este normal să ne punem numeroase întrebări, să avem nesiguranțe, griji și temeri, să preferăm o cale bătută uneia abia desțelenite. Iată unele dintre întrebările care mi-au fost adresate în legătură cu clasa pregătitoare și care îmi par importante pentru a-i face pe părinți să se simtă în cunoștință de cauză și mai puțin nesiguri.

Copilul meu poate urma clasa pregătitoare în cadrul grădiniţei?

Nu, clasa pregătitoare este o clasă care ţine de ciclul primar al şcolii obligatorii.

Doar în cazuri excepționale, inspectoratul școlar poate decide ca școala să folosească spațiul oferit de grădiniță pentru clasa pregătitoare, dar nu este o situație fericită nici administrativ și nici pentru copil.

Cine face evaluările pentru intrarea la școală?

Nu există nici un fel de evaluări pentru intrarea la școală, dacă copilul are 7 ani împliniți la 31 august merge în clasa I și dacă are 6 ani la aceeași dată, merge în clasa pregătitoare.

În cazul în care părinții doresc o intrare mai rapidă sau mai întârziată la clasa pregătitoare sau în clasa I, abia atunci consilierul școlar va examina copilul pentru a decide dacă această opțiune este în folosul dezvoltării copilului.

Când și cui pot solicita o înscriere grăbită a copilului în clasa I

Copiii nu au cu toții aceeași dezvoltare socio-emoțională, iar vârsta cronologică este doar un indicator, așa că, în anumite limite de vârstă, părinții, împreună cu consilierul școlar pot decide dacă i se potrivește o clasă superioară vârstei sau că ar fi mai bine să mai rămână la grădiniță.

Un copil născut între 1 septembrie 2005 și 31 august 2006 poate merge în clasa I dacă a făcut grupa pregătitoare la grădiniță. Fără să fi făcut grupa pregătitoare la grădiniță, copilul va merge la clasa pregătitoare de la școală.
Părintele însă, poate solicita înscrierea în clasa I, iar consilierul școlar va examina copilul pentru a vedea dacă această opțiune este potrivită.

Un copil născut între 1 septembrie și 31 decembrie 2006 va merge grădiniță în grupa mare.
Părintele însă, poate solicita înscrierea la școală, în clasa pregătitoare, iar consilierul va examina copilul pentru a decide că acest lucru este bine pentru copil.

Recomand părinților să aibă încredere în decizia consilierului și să nu încerce să o influențeze în nici un fel deoarece, noi ca părinți nu avem întotdeauna o privire obiectivă asupra nevoilor de dezvoltare ale copilului și o privire din afară ne este de ajutor.

Îmi pot înscrie copilul înainte de 6 ani în clasa pregătitoare?

Da, doar dacă este născut până în 1 ianuarie 2007 și dacă în urma testării, consilierul şcolar decide că aceasta este cea mai bună opţiune pentru copilul dvs.

Dar de ce aţi face-o? De ce aţi grăbi copilul cu şcoala când mai poate merge încă la grădiniţă?
Bineînțeles că există unele motive întemeiate pentru care o puteți face, precum: dorința expresă a copilului, absența unui grup constant de congeneri cu care copilul dvs. să interacționeze.

Îmi pot înscrie copilul înainte de 7 ani direct în clasa I?

Da, dacă este născut până la 1 septembrie 2006 și dacă aşa decide consilierul şcolar în urma examinării copilului.

Nu este însă recomandabilă sărirea etapei de acomodare a copilului cu şcoala care este foarte importantă pentru dezvoltarea lui emoţională chiar dacă, intelectual, copilul este evoluat.

Sper ca testele ce vor fi aplicate de către consilieri pentru admiterea copilului de 6 ani în clasa I să nu ţină cont doar de cunoştinţele copilului şi să se focalizeze mai ales pe dezvoltarea lui socio-emoţională.

Copilul, în clasa I trebuie să facă rapid față multor schimbări și în același timp să fie și evaluat pentru cunoștințe. El trebuie să se compare cu copii cu un an mai mari (iar la această vârstă și câteva luni contează în dezvoltare).

Știu o fetiță care a fost dată la 6 ani la școală. Colegii ei aveau 7 ani și chiar aproape 8, competiția cu ei nu era nici ușoară și nici posibilă. Cu timpul, fetița, deși foarte inteligentă, și-a asumat faptul că nu poate să țină pasul și nici nu a mai încercat. Este în clasa a IV-a acum, printre ultimii din clasă. Bineînțeles, acesta este doar un exemplu ce nu poate fi extrapolat și cu siguranță, că există și exemple de reușită școlară pentru copii care au început la 6 ani.

Ar fi util dacă li s-ar explica părinţilor de către consilierii școlari că nu este în avantajul nimănui să grăbească copilul, să-l supună unui ritm care nu este al lui.

E important ca părinții să-și lase copilul să se bucure și să-i ofere un mediu în care să descopere că-i place școala (în această plăcere constă secretul succesului școlar).

Personal, nu văd de ce am grăbi un copil care nu a împlinit 7 ani să intre în clasa I. Este timp pentru şcoală suficient, important este ca startul să fie bun şi neforţat.

Sunt pregătite învăţătoarele să lucreze la clasa pregătitoare?

Da, ele oricum au avut şi până acum în clasa I copii de 6 ani. Era mai complicat să lucreze cu copii care aveau vârste între 6 și 8 ani şi ritmuri de învăţare foarte diferite. Acum, cu o clasă mult mai omogenă cred că se pot descurca mai bine.

Învăţătoareale erau greu încercate cu clasa I: aveau mult de predat, aveau de format deprinderi importante (de scris citit) în timp ce aveau și datoria de a-i cunoaște pe copii, de a-i evalua și stimula diferențiat. Cu clasa pregătitoare lucrurile se simplifică, doar trebuie să faciliteze adaptarea, să-i ajute pe copii să se acomodeze cu școala și să intre într-un ritm.

Învăţătoarele care vor lucra cu clase pregătitoare vor avea stagii de pregătire specifică.

Clasa pregătitoare nu îi ţine în loc pe copiii isteţi?

Nu, învăţătoarea are timp să-i cunoască şi să se adapteze cerinţelor lor superioare de învăţare.

Neexistând stresul calificativelor și al temelor pentru acasă, copiii vor fi stimulați să descopere, să cerceteze, să se cunoască între ei.

Intenția este ca aceste clase să dispună de material didactic specific care să stimuleze învățarea.

Nu e prea timpurie intrarea copilului într-un regim şcolar auster?

Clasele pregătitoare vor avea mobilier adecvat vârstei copiilor, jocuri didactice și timp pentru jocul liber.

Şcoala în întregime încearcă o schimbare pentru a nu mai fi “austeră”, poate că și această clasă pregătitoare o va impulsiona să capete încredere în metodele educative necoercitive, în orientarea conținuturilor către viața reală și în importanța stimulării bucuriei de a învăța.

Copilul meu este implicat în numeroase activităţi particulare, va putea merge cu ele în paralel cu şcoala?

Da, timpul petrecut la şcoală nu poate fi mai mare de 4 ore zilnic şi nu există teme pentru acasă. Aceasta nu înseamnă că este şi recomandată aglomerarea copilului cu prea multe activităţi, el are nevoie de un timp liber pe care să înveţe să şi-l gestioneze.

Adesea, copiii plictisiți sau hiperactivi sunt de fapt copii prea alergați, care nu au timp liber și care sunt organizați de către părinți. E important ca un copil să învețe ce să facă cu timpul lui și nu poate învăța aceasta dacă nu are un timp la dispoziția lui.


Am încercat aici o selecție a întrebărilor care mi s-au pus în legătură cu clasa pregătitoare, dar și dvs. dacă aveți întrebări care nu-și găsesc un răspuns aici mi le puteți adresa, iar eu voi încerca să vă răspund în măsura în care știu.