Venirea pe lume a copilului

Ca părinți, înțelegându-ne bebelușul, reușim să ne integrăm cele mai străvechi stări ale noastre. M-aș bucura dacă mama care conține stările bebelușului ei, lăsându-se atrasă în vârtejul unor afecte puternice să poată folosi această carte ca pe un colac de sprijin și detensionare.

Întrebări centrale ale cărții

„Venirea pe lume a copilului” scoate la iveală mama din femeie printr-un proces firesc, dar plin de emoții, spaime și gânduri contrariante: de ce se simte tristă și uneori disperată când, de fapt, și-a dorit atât de mult copilul?, de ce crede că nu se descurcă, că ar vrea o pauză, că ea însăși are nevoie de ajutor?, de ce nu găsește oameni în jur care să o înțeleagă și să o ajute?, de ce nimeni și nimic nu a pregătit-o pentru a înțelege ce simte acum, la venirea pe lume a copilului ei?, de ce este atât de epuizată, unde i se duce întreaga ei energie?
Înțelegerea mamei care abia a născut ne ajută să descoperim ce trăiește copilul la debutul existenței sale: de ce scade în greutate după naștere, de ce uneori plânge neconsolat, cum simte lumea din jurul lui, ce semnificații au mimica și gestica lui, care-i sunt nevoile, care este înțelesul jocurilor lui preferate.

Debutul existenței copilului ne ajută să înțelegem debutul cultural al omenirii

Trăirile de la începutul existenței sunt capabile să ne lumineze semnificațiile ce stau la baza organizării sociale și culturale, să ne lămurească sursele creativității, ale miturilor, ritualurilor, construcțiilor și credințelor noastre. Aici, în primele trăiri ale vieții, descoperim sensurile profunde ale căutărilor noastre de o viață. Privind copilul mic, vedem cât de multă lume vibrează puternic în jurul lui: părinții, bunicii, străbunicii, frații și întreaga comunitate care include familia. Copilul pare a se naște odată cu o întreagă lume pe care o modifică pentru a i se potrivi.

Prima carte dintr-o serie de cinci

În această scriere am pornit de la primul capitol al cărții mele „Ce trăiește copilul și ce simte mama lui” (Editura Trei, București, 2009) și de la unele aspecte semnalate în cartea mea „Cum întâmpinăm copilul ca părinți, medici și educatori” (Editura Trei, București, 2010). Inițial, am intenționat o revizuire a acestor cărți pentru reeditarea lor, dar m-am trezit rescriindu-le în mare parte deși am păstrat unele pasaje. Așa mi-a venit ideea unei serii de cărți, câte una pentru fiecare etapă de formare a eului, plecând de la cele cinci spaime fundamentale pe care le consider bazale pentru structura eului nostru. În „Venirea pe lume a copilului” m-am ocupat de înțelegerea angoasei primare de la începutul existenței și de felul în care ea ne influențează viața individuală și socială. Cărții de față, prima dintr-o serie de cinci, îi vor urma scrieri care să trateze: spaima de separare în raport cu care se formează independența și capacitatea de a iubi; teama de necunoscut, care stă la baza curiozității și a învățării; frica de moarte, care ne face mai valoroasă viața și temerea de pierdere a integrității corporale, care ne ajută să devenim grijulii.

Cum poate fi accesată cartea

„Venirea pe lume a copilului” are și o variantă prescurtată în limba engleză „The Newborn and his Mother” apărută ca e-book pe iTunes în 2012.
„Venirea pe lume a copilului” este o carte electronică accesibilă de pe o platformă apple (iPhone, iPad, iPod, calculator Apple Mac); poate fi cumpărată de pe iTunes cu clik pe link-ul: https://itunes.apple.com/ro/book/venirea-pe-lume-a-copilului/id790311135?mt=11
Cartea are și un capitol care poate fi descărcat gratuit privind mediul în care vine copilul: familia cu unul, doi, trei, mai mulți copii, relația dintre frați, părinții, bunicii, etc.