Leacuri pentru frica de necunoscut
Psihanaliza ne permite să observăm cum emoțiile noastre și mecanismele de apărare în fața lor ne ajută să devenim cine suntem.
Frica de necunoscut ne ajută să trăim împreună cu ceilalți, să fim curioși, curajoși și asumați. Această spaimă stă la baza dorinței noastre de a cunoaște, de a cuceri și de a ne stăpâni.
„Leacuri pentru frica de necunoscut” este o carte publicată la Editura Universitară și poate fi găsită aici.
Cum am scris cartea
„Leacuri despre frica de necunoscut” este continuarea cărții „Despre frica de necunoscut”, dar poate fi citită și separat. Am intenționat să scriu o singură carte, dar numărul mare de pagini ar fi făcut-o dificil de publicat.
Ca mai toate cărțile mele, și aceasta încearcă punerea lumii noastre familiare într-o perspectivă care să genereze cunoașterea de sine. Este o scriere ușor de parcurs, într-un limbaj simplu, plin de exemple personale provenite din experiența mea psihanalitică, din lecturi, din școală, din familie și din comunitate.
Ce subiecte am abordat
În această carte povestesc despre relațiile noastre și despre felul în care ne formăm empatia. Abordez problematica traiului în societate vorbind despre reguli și cutume, despre coduri sociale a căror absurditate ne protejează, dar ne și alienează. Despre conformism și despre nevoia de apartenență; despre asemănare și discriminare. Despre lupta pentru putere; despre etichetare; de spre intoleranță și despre domesticire. Despre politețe și despre rușine.
Am tratat pe larg problematica manipulării pentru a înțelege cine sunt manipulatorii și de ce ne lăsam manipulați precum și care sunt principalele modalități de manipulare.
Am vorbit aici despre provocări și revolte, despre haine și multiplele lor forme. Despre uniforme, măști și tatuaje. Despre importanța verbalizării, a ritualurilor și a totemurilor. Despre reguli, despre jocuri și despre creativitate. Despre boli, despre ipohondrie, despre obsesie, despre paranoia și despre travesti.
Mi-am pus problema felului în care ne raportăm la străini. Am analizat nevoile noastre de reguli sociale, de modele și despre organizare. M-am apropiat de organizările utopice încercând să înțeleg cum a fost posibil fascismul, comunismul, ceaușismul precum și societățile birocratice.
La ce întrebări am încercat să răspund
- Ce ne îndeamnă să cucerim, să atacăm, să explorăm?
- De ce suntem curajoși sau descurajați?
- De ce avem nevoie să stăpânim, să controlăm, să stabilim alianțe cu unii și să-i eliminăm pe alții?
- Ce legătură este între control și autocontrol?
- Cum apare vinovăția și la ce ne folosește?
- Cum ne raportăm la cunoaștere? Ce este curiozitatea, dar entuziasmul?
- Ce relație este între informație și putere?
- De ce vrem să știm și de ce suntem proști?
- Ce este cu secretul și cum ne poate afecta?
Cum se face că viața noastră este mai puțin despre ce se întâmplă și mai mult despre întrebările pe care ni le punem: „Ce este?”, „Cu ce scop?”, „Din ce cauză?”, „Cum?”, „Cu ce efecte?”, „Cine?”, toate pentru a ajunge la „Cine sunt?”
Descrierea cărții
„Leacuri pentru frica de necunoscut”, autor Speranța Farca, Editura Universitară, București, 2020
ISBN 978-606-28-1167-9 DOI: 10.5682/978606281 1686 (CNCSIS, A2)
268 pagini
Pentru a vă face o idee despre carte, puteți accesa linkul de mai jos pentru descărcarea primelor 20 de pagini:
Accesând linkul următor puteți comanda cartea: