Psihanaliza și cele patru vârste ale eului • Cum devenim părinți (pdf gratuit)

Psihanaliza ne ajută să ne înțelegem dezvoltarea ca un continuum în care prezentul conține trecutul, dar și germenii viitorului. Fiecare etapă a dezvoltării noastre ne rostuiește existența.

Psihanaliza și cele patru vârste ale eului • Cum devenim părinți (pdf gratuit)

Psihanaliza ne ajută să ne înțelegem dezvoltarea ca pe un continuum spiralat în care prezentul conține trecutul, dar și germenii viitorului. Fiecare etapă a dezvoltării noastre ne rostuiește existența. Trăind ne descoperim rostul în vise, în fantasme, în muncă, în relații, în psihoterapie, dar mai ales în creațiile noastre.

„Psihanaliza și cele patru vârste ale eului. Cum devenim părinți” este o carte publicată la Editura Trei în 2003 și poate fi descărcată aici:

Cum am scris cartea

„Psihanaliza și cele patru vârste ale eului. Cum devenim părinți” este lucrarea mea de doctorat.

Studiul pentru aceasta s-a întins pe parcursul a 7 ani.

Activitățile de cercetare și de lucru care mi-au servit drept experiență pentru lucrare au fost realizate în cadrul Institutului de Științe ale Educației (ISE).

M-a inspirat activitatea de inițiere, coordonare și lucru în proiectele: „Psihanaliză şi educaţie pentru copii” (1996–1998); „Psihanaliză – terapie şi formare” (1999–2002) desfășurate în mai multe grădinițe bucureștene. Activitatea de înființare și coordonare a „Cer­cului de psi­ha­na­liză” cu tematica: S. Freud, J. Lacan și alți autori; Psi­ha­na­liza copi­lu­lui; Psi­ha­na­liză apli­cată; Teh­nici de psihoterapie psihanalitică (1997–2002). Activitatea de organizare anuală a Simpozionului Național de Psihanaliză (ISE, 1997, 1998, 1999, 2000).

Cartea este scrisă într-un limbaj de specialitate, este dificil de citit, dar ea mi-a fost bază pentru toate cărțile mele accesibile publicului larg.

Considerațiile psihanalitice din carte sunt explicate prin apelul la literatură, la mitologie, la basm precum și la cazuistica psihanalitică.

Este o carte adresată în special psihanaliștilor și psihanaliștilor în formare (prin referirile sale la psihoterapie), dar poate fi utilă oricui este interesat de procesul dezvoltării noastre psihice.

La ce întrebări am încercat să răspund

  • Cum ne influențează existența viața intrauterină și nașterea?
  • Cum ne ajută propriul copil să devenim părinți?
  • Cât de traumatizante sunt secretele?
  • Ce se întâmplă înainte de pubertate?
  • Ce reprezintă adolescența?
  • Când devenim maturi?
  • Când suntem pregătiți pentru a fi părinți?
  • Ce este creativitatea?

Descrierea cărții

Psihanaliza și cele patru vârste ale eului. Cum devenim părinți”, autor Speranța Farca,

Editura Trei, București, 2003, ISBN 973-8291-53-4, (CNCSIS, A2); 336 pagini